Готова ли е колата ти за зимата

Готова ли е колата ти за зимата

С наближаването на зимата, редица почитатели на Кен Блок ще се хвърлят със собственото возило, за да си поиграят в снега. В това няма нищо лошо, но не трябва да забравяме, че планината може да хапе, при това доста яростно и жестоко. Ако трябва да цитираме Хераклит и неговите мъдри думи "Не можеш да влезеш два пъти в една и съща река.", тогава трябва да заявим, че не можеш да караш и два пъти в една и съща зима. Най-добрата препоръка винаги ще е просто да не ходите никъде през зимата или поне да избягвате някои от най-откачените зимни условия. Едва ли някой може да те спре да правиш глупости, но след като си решил, нека поне го правиш правилно. Ако возиш старите обувки, топката за мачлето, някое друго старо шише и други боклуци, трябва да ги махнеш веднага. Причината е, че багажникът ти ще се превърне в олтар за много по-специални придобивки, спасяващи животи в по-голямата част от времето. 

1. Вериги

Мда, един от най-важните атрибути и най-очевидните, трябва да бъде неразделна част от зимното оборудване. Не са скъпи, не заемат много място и газят леда по-лесно от всичко друго, което би могъл да използваш. Някои използват само вериги за предните колела, други си купуват 2 чифта и са спокойни, че ще прегазят пътеката, по която може да минат само белите бродници и твърде яростна тъща. Там където нищо друго не може да помогне, веригите ще спасят положението. Важното е да знаеш на кои гуми да ги сложиш, как да ги сложиш и никога не го прави с къса пола и токчета, както е показано на снимката.

2. Въже

Понякога ще те теглят, друг път ще връщаш услугата, по-важното е, че когато се окопаеш добре, някой ще има възможността да те дръпне. По-хитрите биха взели и лебедка, но това вече минава границите на разумното и сигурно сте тръгнали към Антарктида. Въжето ще свърши работа, но задължително трябва да е проверено, здраво и да отговаря на тоналността, в която се вписва твоя автомобил. При закачането трябва да си сигурен, че всички скоби са закачени здраво, за да не останеш без броня, да не счупиш нечие стъкло и глава при дърпането. Много важно е да знаеш, че Yaris трудно би могъл да дърпа Zafira, както сме виждали много често. Тегленето винаги се прави доста плавно и няма нищо общо с всичко видяно по филмите. Също така е доста опасно, затова ако не познаваш законите на физиката, позволи на някой друг да седне на волана вместо теб. 

3. Батерия

Помниш ли колко приятно е да ти падне акумулатора в един от най-големите студове? В снега е много трудно да се бута кола, а ако има и преспи, положението става критично. Казваме го като хора, преминали през най-големите студове, осъзнавайки, че колата им ще загасне в нищото и няма да има кой да бутне в сериозната ледена пустош. Все пак си беше бедствено положение. В доста магазини ще откриеш портативно зарядно, което може да даде заряд дори на кола, освен да зарежда телефона, размерите са изключително малки, а благословиите към Тесла ще са безкрайни. 

4. Метлата/стъргалка

Опитвал ли си се да размразяваш предното стъкло с нищо друго, освен кредитната карта? Невъзможно е. Изчистването на колата с голи ръце също е безумие, особено след като се парализираш от студ. Малката удобна метличка може да направи чудеса, а ако имаш ръкавици, студът вече е съвсем различна история. Имайки предвид безумната цена от няколко лева, пропускът ѝ те прави идиот, при това доста голям.  

5. Лечебните мазила

Нека започнем отначало, ако нямаш 100% сигурност в машината си, ако не си я сервизирал скоро или просто пестиш от части и каквото се сетиш, тежките снежни преходи не са за теб. Лечебните мазила може да бъдат онази красива добавка за маслото, след като нещо се прецака или картера драстично протече. Това може да е чудодейната прелест, която запушва радиатора и позволява да стигнеш до следващия сервиз, а защо не и за запълване на дупки в гумата. За последното можеш да благодариш на пътната обстановка. Да си носиш туба с масло, масло за рейката и малко антифриз също няма да е излишна. Нали се сещаш, всички те не са необходими, докато не станат. Като с презервативите. 

6. Одеялото

Не, няма да ходим на пикник, но в случай, че всичко се прецака и няма да мръднеш в следващите 48 часа, забрави, че парното, ако изобщо работи, може да те спаси. Старомодният начин на затопляне прави чудеса. Храната също няма да е излишна, пиенето може да е полезно, но не се препоръчва, в случай, че чакаш патрулката, която бързо ще заяви, че си пил и затова си затънал в снежната трагедия. 

 

7. Телефонът

Няма значение какъв е, няма значение колко струва и каква камера има, всичко важно е да разполага с GPS, сигнал от оператор и разбира се - БАТЕРИЯ! След това запаметяваш номерата на няколко репатрака и се молиш за чудо. Можеш да пуснеш и едно уведомление на приятели и познати, че ще пътуваш и ходиш до определена локация. Да споделиш и маршрута си никак няма да е лошо. Все пак искаш някой да те намери, ако се прецакаш зверски. Можеш да се изненадаш колко трудно е да обясниш къде точно се намираш, нали? Точно по тази причина трябва да имаш телефон, най-вече платен и никакви ваучери! 

Posted on 2018-11-22 by Bestauto.bg Новини 0 113

Leave a CommentLeave a Reply

You must be logged in to post a comment.
Prev
Next

No products

To be determined Shipping
0,00 лв Total

Check out