Зимен сезон - Зимна подготовка

Зимен сезон - Зимна подготовка

Каква е разликата между зимни гуми и гуми за зимни условия?

Зимна гума (според Директива 92/23 ЕИО на Съвета) е тази, която бива предназначена основно за шофиране в кал и пресен или топящ се сняг. Маркировката на такива гуми се бележи с M+S(Mud & Snow).

Трябва да се прави разлика между "гума за сняг", маркирана с M+S и "Гума за тежки зимни условия", маркирана със същите два символа, но съдържаща и 3ти символ - тривърха планина със снежинка(3 PMSF).

В текущия вариант на ЗДвП никъде не се споменават тези символи. Базирайки се на чиста асоциация, в България освен зимни гуми могат да се използват и други категории гуми като дълбочината на протектора трябва да е повече или равна на 4мм. Тук бихме Ви дали съвет за лесно мерене на грайфера - сребристия кант на монета от 2лв е равен точно на 4мм.

Добрите зимни гуми гарантират ли безпроблемно пътуване?

НЕ! Автомобилът Ви се нуждае и от други подготовки, за да пътувате уверено. Като тази статия ще бъде с разделена на две части.

Първият раздел ще има акцент върху техническата подготовка на автомобила Ви.

 •  Гуми

Въпреки споменатите от нас необходимости, можете допълнително да се подсигурите със силиконови или текстилни вериги за сняг. Тяхната продуктивност е изненадващо добра и неведнъж биха Ви спестили неприятни ситуации в каквито всеки шофьор е изпадал. Налягането на гумите е често подценявано, но би гарантирало нужната контактна площ.

 •  Акумулатор

Акумулаторът е задължително да бъде проверяван два пъти годишно. Дори това обаче не гарантира безпроблемно стартиране на двигателя, затова е подходящо да сте подготвени и с кабели за зареждане на ток. Има много техники, които биха удължили живота на акумулаторната батерия, но тези техники са общо познати и е излишно да се споменават.

 •  Антифриз и течност за чистачки

Два флуида с различна консистенция и предназначение, споменати от нас синхронно, не случайно, с идеята за изграждане на навик в шофьорите.

Антифриза е флуида отговорен за поддържането на подходяща работна температура в двигателя, затова ние от Бестауто съветваме да не допускате грешки и компромиси при избора на антифриз.

- Наливайте единствено антифриз предписан по каталог.

- Редовно проверявайте нивото му в охладителната система.

- Упътването на опаковката ще Ви предостави нужната информация относно разреждането с дестилирана вода.

Течността за чистачки е най-добрият приятел на чистачките, затова те трябва да са в синхрон. ТУК можете да прочетете нашата статия за чистачки. Зимната течност за чистачки не би позволила замръзване и спукване на резервоара за течност, и вледеняването ѝ върху стъклата, което би било фатално за Вашата видимост.

 •  Светлини

Силните светлини ни гарантират, че ще бъдем забелязани, но настроените фарове и пълната изправност на светлинна уредба ни гарантира видимостта в оптимални измерения. При нас можете да срещнете изобилие от автомобилни светлини.

Препоръчително е да се сдобием със комплект от зимни аксесоари.Но не забравяйте и да си служите с тях:

Вторият куплет в нашата зима повест ще обърне внимание на менталната подготовка.

"Излезте 5 минути по-рано, спестете месеци"

 •  Отделете необходимото време за почистване на автомобила си от снега, но нека то да бъде наистина пълно почистване. Не позволявайте да остава сняг, който в последствие ще се разпръсне по улиците и стъклата на другите участници в движението.
 • Проверете дали автомобила е в пълна готовност - светлини, флуиди, набор от аксесоари, състояние на гумите и спирачките, състояние на чистачките.

"Променете стила си на шофиране, бъдете адаптивен"

 •  Бъдете по-деликатен, не предприемайте рязко потегляне и спиране.
 •  Не се панирайте дори в случаите на загуба на контрол над автомобила, влезте в синхрон с него.
 •  При екстремно хлъзгава настилка избирайте местата на пътя с най-добро сцепление.

"Денят се познава от сутринта. Ако бързате - закъснейте"

 •  Бъдете концентрирани и не съчетавайте шофирането с други битовизми. Ако не се чувствате в кондиция, по-добре отложете пътуването.
 •  Най-големият враг на зимните условия е припряното пътно поведение.
 •  Не сте сами на пътя, затова следете внимателно заобикалящата Ви обстановка и поведението на другите водачи.
 •  Не винаги денят се познава от сутринта, затова поддържайте резервоара над половина пълен. В случаите когато останете заключен от затворени пътища това ще Ви гарантира топла вечер. Така бихте намалили и шанса горивото да замръзне.

"Колкото повече, толкова повече"

Както Мечо Пух, така и ние, съветваме да бъдете щедър по отношение на дистанцията. В случаите на изкачване на наклон трябва да подаваме по- малко газ, а в случаите при спускане - използваме предавките и си помагаме със спирачките. Отново съветваме за деликатни и умерени движения.

Ние от Екипа на Бестауто се обръщаме към Вас с призив за отговорност и сме на разположение да отговорим на Вашите въпроси.

Posted on 2020-01-08 Новини 0 1499

Leave a CommentLeave a Reply

You must be logged in to post a comment.
Prev

Няма продукти

To be determined Доставка
0,00 лв Общо

Поръчай